PRN APARTMENT

Location: Montpellier (south of France)
Year: 2019
Category: Apartements
Status: complete
Surface: 120m²
Client: Private

Team: Christelle Guillot, Stéphanie Manfrini, Lionel Le Pavec, Julien Brengues
Photography: RBrengues Photographies

                    L’agence a eu l’opportunité de rénover un appartement dans un bâtiment emblématique de Montpellier. Transformé en résidence de standing dans les années 2000, l’ancien hôpital Saint-Charles avait pour atouts d’offrir de beaux volumes et grandes hauteurs sous plafond pouvant accueillir des mezzanines. Certains appartements se voyaient également dotés de terrasses généreuses avec vues imprenables sur la cathédrale Saint-Pierre et la promenade du Peyrou. Il s’agissait de proposer un esprit plus contemporain et chaleureux au lieu. Le blanc domine afin d’affirmer la luminosité. Par contraste, les éléments de cuisine et de rangements dans la circulation sont noirs et permettent une note plus cosy. Un parquet à bâtons rompus apporte la chaleur à l’ensemble et souligne l’esprit sobre mais chic de l’appartement. Une maille à cordes tendues de manière aléatoire fait office de garde corps pour la mezzanine et participe à l’identité de l’appartement. Enfin, dans un esprit décalé, une suspension d’éclairage type industriel donne un côté branché à l’espace.

                    The agency had the opportunity to renovate an apartment in a symbolic building in Montpellier. Transformed into a luxury residence in the 2000s, the former Saint-Charles Hospital has the benefits of offering beautiful spaces and high ceilings that can accommodate mezzanine floors. Some apartments also have generous terraces with breathtaking views of St. Peter’s Cathedral and the Peyrou promenade.
A more contemporary and warm spirit is to be proposed instead. White dominates so as to affirm a feeling of light. In contrast, the kitchen and storage elements in the walk-through areas are black and allow a more comfortable feel. A herringbone parquet brings warmth to the whole and emphasises the sober but chic spirit of the apartment. A rope mesh stretched in a random manner acts as guardrail for the mezzanine floor and contributes to the identity of the apartment. Finally, in an offbeat spirit, an industrial-type lighting suspension gives a trendy aspect to the space.

Share Project :